Archiv newsletterů

Druhý:

8.2023

Týden se s týdnem sešel a zase jsme se posunuli o notný kus dopředu.

Setkání s perspektivní pořadatelskou produkční agenturou pro evropskou konferenci porodní asistence, kterou spolupořádáme s MUNet (Midwifery Unit Network) 1.10-4.10.2024 v Praze proběhlo a do příštího setkání připraví firma nástřel různých variant provedení konference od online, přes hybridní až po full prezenční. Varianty mají svoje plusy a minusy a rozhodnout se máme do konce srpna.

Co se v týdnu povedlo:

1/ VIZE A STRATEGIE DOSTALA GRAFICKOU FORMU – v minulém mejlíku jsem posílala své pyžamové video, které se povedlo Danielovi (mému báječnému muži a předsedovi APODACu, se kterým jsem ve středu oslavila 20let výročí od svatby 🙂 zredukovat na srozumitelný one-pager, kde je vidět odkud a kam APODAC kráčí – budu vděčná za Tvou zpětnou vazbu!

2/ SETKÁNÍ SE STUDENTKAMI Z TRAUMA A POROD – měla jsem úžasné setkání s výzkumnicemi a studentkami, které v rámci soutěže MAP THE SYSTEM uspěly s tématem Trauma a porod v ČR. Hovořily jsme o spolupráci na projektu Fakta o porodu, kde by téma porodnického násilí a trauma u porodu zasloužilo celou svoji sekci. Kdybys ve svém okruhu měla odborníka či laického advokáta, který/á by dle Tvého názoru byl/a vhodným garantem na některé z témat chystané encyklopedie Fakta o porodu, dej vědět!

3/ SCHŮZKA S EXPERTEM NA KOMUNIKACI – ve čtvrtek jsem měla skvělou schůzku s expertem z produkční spindoctoringové firmy, která vede velké politické a volební kampaně v ČR a chtěla jejich pomoc a názor s formováním komunikační strategie APODAC. Dostala jsem spoustu cenných rad, jak se obezřetně pohybovat v podminovaném terénu veřejného mínění, kde vždy, když se začně hovořit o rozšíření porodní péče, se během chvíle vynoří argument úmrtí u domácích porodů…

4/ SETKÁNÍ PODPORUJÍCÍ VZNIK PRACOVNÍ SKUPINY, KTERÁ BUDE PRACOVAT NA NADNÁRODNÍ ŽALOBĚ K EU COURT OF JUSTICE – jsem všema deseti pro přijetí a spolupráci, ne pro boj. Nicméně nazrál čas pro kolektivní akci a pro přenesení celé problematiky autonomie porodní asistence na evropskou úroveň a budeš první, kdo se dozví, co se v tomto ohledu děje!

5/ AKTIVNÍ BRAINSTORMING S LEADERY ORGANIZACÍ V PORODNÍM POLI – mám sen! Sen, že se organizace v porodním poli stmelí pod jeden cíl, že se mi podaří přesvědčit klíčové hráče, že společně máme větší možnost věci posunout kupředu a tak na tom pracujeme – jedeme to sice na koleně, ale se zápalem a nadšením!

První:

07.2023

Jak SYSTÉMOVĚ umožnit v ČR stavbu porodního domu a rozšířit tak možnosti porodní péče o místo, kde podpora fyziologie porodu a tím dobrá porodní zkušenost žen je každodenní samozřejmostí?

Víme jak na to!

Stěžejní momenty posledních týdnů:

1/HOTOVÁ VIZE a STRATEGIE – na linku níže jukni na video, kde jsem sice v noční košili a rozcuchaná, ale snad i jasná (ehm.. o půl druhé v noci jsem se probudila po dlouhých týdnech nesnadného kontemplování s krystalicky urovnaným plánem, jak teda dosáhnout toho společného cíle) – a budu ráda, když dáš vědět zpětnou vazbu! Vážně mě zajímá, jestli jsem pochopitelná a jestli se třeba nevidíš v nějakém z naplánovaných projektů aktivně, protože cílem je to video přepracovat profesionálně a animované to mít do 5ti minut nejdýl odprezentované a hlavně uchopitelné i pro nečleny!
STRATEGIE

2/NOVÝ TÝM A NOVÉ STANOVY – 11. července jsme na členské schůzi změnili stanovy Asociace a máme nový tým, nové vedení a čerstvý vítr do plachet nám dává síla členské základny, která se mohutně rozšířila, což nás těší a motivuje na cestě kupředu! V pondělí to neseme na rejstřík a ještě budeme měnit sídelní adresu. Kdybys v nových stanovách měla k čemukoliv dotazy, volej – piš!

3/NOVÁ KANCELÁŘ Od 1.9 máme v Praze novou kancelář na Tusarova 31, hned vedle Vnitroblocku! Takže jestli se Ti líp pracuje v týmu a chceš se aktivně přidat do některého z projektů běžících u nás, neváhej a ozvi se mi na lenka@apodac.org či na telefon 777639288!
ODKAZ NA MAPU

4/ PORODNÍ SLET – Na kouzelné barokní faře u Petry Sovové z Hnutí za aktivní mateřství proběhl o víkendu 22.-23.7 každoroční slet organizací a lidí z porodního pole a že bylo co si povědět! Důležitá závěrečná zpráva je, že všichni vnímají důležitou věc – že zasednout ke stolu společně prostě musíme, i když můžeme mít na některé nuance rozdílné názory. A že jedině spojením našich sil se mohou po těch třiceti letech dát věci řádně do pohybu! Podpořte nás na sítích sdílením dobrých zpráv!

5/ HLEDÁME POSILU DO TÝMU – víš o někom, kdo by nám pomohl kupředu? Koho by těšilo vysílat do světa zprávu o tom, co děláme a vrhnul by se aktivně s námi do víru dění? Dej nám vědět, prosím!

Prolétla jsem to fakt jen ve zkratce.. zajímají Tě témata více do hloubky? V příštím newsletteru to rozeberu víc a od září se chystáme na pravidelná hybridní setkání v nové kanceláři, tak se ozvi a přidej se k nám!